Jalan-jalan

Tempat menarik outstation

Kellie’s Castle in an hour

kellies castle

Banyak kali dengar nama Kellie’s Castle ni disebut masa Qaeds kecil zaman sekolah. Biasanya, orang pergi rombongan sekolah ke negeri Perak, mesti akan singgah ke Kellie’s Castle ni. Qaeds hanya […]

Sunset Pantai Mek Mas

Pantai Mek Mas

Seingat Qaeds, tiada memori di tepi pantai di negeri Kelantan ni yang boleh Qaeds recall. Walaupun abah pernah bawa ke PCB dan pantai Irama di Bachok masa kecil, tapi dah […]

Petang di Kota Bharu

kota bharu

Selepas 9 tahun, sekarang baru dapat datang semula ke bandar Kota Bharu yang Qaeds asyik teringat dengan makanannya. Kali terakhir datang, memandu dan stay untuk sehari semalam saja atas urusan […]

Masjid Jamek Sultan Abdul Samad

masjid jamek kuala lumpur

Ziarah masjid kali ni, Qaeds ke Masjid Jamek Sultan Abdul Samad, masjid tertua di Kuala Lumpur. Walaupun kerap lalu lalang depan masjid ni dulu, tapi sangat jarang sekali singgah. Jumaat […]

Merayau Galeri Petronas

galeri petronas

Satu tempat kegemaran Qaeds di Suria KLCC ialah Galeri Petronas. Selepas Kinokuniya, inilah dua tempat boleh buang masa buat sesuatu tanpa perlu bayaran di tempat beli-belah yang kebanyakan kedainya Qaeds […]

Lions in the street

lion dance chinese new year malaysia kuala lumpur

Sempena tahun baru cina yang baru lepas, Qaeds puas mencari troupe lion dance sebab tak pernah dapat diambil gambar. Bila merayau ke Petaling Street baru ni, akhirnya dapat tengok singa […]

Santai petang Pantai Remis

Pantai Remis

Balik dari kenduri di Felda Gedangsa, mak nak singgah jalan-jalan di pantai. So, plan nak makan murtabak raja di pasar malam pekan Tg. Malim Qaeds tangguh dulu. Bila fikir balik, […]

Naik Rapid Ferry Penang Island

Rapid Ferry

Rapid Ferry pada Qaeds ialah pilihan pengangkutan stylish untuk keluar masuk Pulau Pinang. At least that is what I think of this very old ferry service. Sedangkan kalau ikut jambatan […]

Old World Alor Setar

Alor Setar

Kerap kali ada peluang kalau nak ke bandar dan pekan lama, memang Qaeds sangat suka. Bandar Alor Setar ni, yang dah la sangat jarang dapat nak sampai, punya tarikan yang […]

Bon Odori 2018

Bon Odori Malaysia 2018

Tahun ni sekali lagi Qaeds ke berkunjung ke Stadium Panasonic di Seksyen 21 Shah Alam untuk pesta Bon Odori Malaysia yang kali ke 42. Seperti pesta yang sebelum ni, misi […]

Bayu laut Tanjung Harapan

Tanjung Harapan

A long-long time ago, first time arwah abah bawa Qaeds datang Tanjung Harapan untuk makan malam seafood. Makanan nya memang sedap, cuma Qaeds ingat-ingat lupa restoran yang mana satu kami […]

Masjid Diraja Sultan Suleiman

Masjid Diraja Sultan Sulaiman

Ask me a uniquely built mosque and I will tell you about Masjid Diraja Sultan Suleiman, Klang. Masjid yang siap dirasmikan pada tahun 1934 ini adalah pemberian kerajaan British kepada […]

Masjid Selat Melaka

Masjid Selat Melaka

Siapa yang tengok TV Al Hijrah mesti notice klip gambar masjid ni selalu disiarkan. Terletak di tepian laut Selat Melaka di Pulau Melaka, Bandar Melaka, maka nama masjid ni ialah […]

Jonker Walk malam hari

Jonker Walk

Another first buat Qaeds, ambil gambar di Jonker Walk malam hari. Bertahun duduk di Melaka dulu masih pakai kamera filem, malas nak bereksperimen gambar malam. Sebab semua orang cakap time […]

Istana Bandar Temasha Jugra

Istana Bandar

Jejak kaki ke istana yang real untuk pertama kali, yang dahulunya tempat bersemayam seorang sultan negeri Melayu, Qaeds jadikan aktiviti terakhir menutup tirai 2017. Lepas ke Morib, Qaeds bawa mak-mak […]

Pantai Morib ending 2017

Pantai Morib

Untuk pengakhiran 2017, Qaeds angkut mak-mak LG ke Pantai Morib. Berbekal makaroni goreng serba sikit, kami menuju ke pekan Banting pagi hari terakhir 2017. Pantai agak meriah, dah penuh kereta […]

Masjid Ubudiah Kuala Kangsar

Masjid Ubudiah, masjid ikonik ni dalam ingatan Qaeds dulu selalu dilihat sebagai penghias kalendar Hijrah. Dengan kubah utama kuning keemasan, dikelilingi empat menara dengan kubahnya sendiri jadi lambang kemegahan umat […]

#tb: Kota Bharu Road Trip 2010

Kota Bharu

Tengok dalam archive gambar, terjumpa folder nama “Kota Baru trip” dari road trip 7 tahun dulu. Dah lama tak tengok gambar-gambar ni. Sama macam post #tb: KL-Sibu-Kucing-Miri-KL, this post is […]

Ultimate Frisbee di PUFO 2017

Ultimate Frisbee

Rasa macam baru lagi Qaeds pertama kali ambil gambar sukan ultimate frisbee untuk assignment subjek photo di uni. Sampai lah Miss SG ajak datang tengok team dia Frisbeast bertanding di […]

Pesta Bon Odori

Bon Odori 2017

Selepas seharian dari pagi dengar industry insight di investment conference Sabtu lepas, Qaeds rush dari KL ke Shah Alam untuk join ribuan peminat culture Jepun di sambutan Bon Odori ke-41. […]

Kuala Lipis Scene Aidilfitri 1438H

Lipis

Lepas beraya di Tapah tahun ni, Qaeds sambung lagi raya di Lipis. Bawak Miss LG pusing-pusing tengok bandar tempat penyanyi kegemarannya membesar. Bagi Qaeds sendiri, untuk tengok bandar yang satu […]

Lata Iskandar Tapah

Lata Iskandar

Masa on the way ke Lipis ikut jalan Tapah-Ringlet, Qaeds dapat singgah sekejap di Lata Iskandar, lokasi air terjun Hutan Simpan Tapah. Tak sangka ada spot scenic macam ni dalam […]

Seminggu itu berlalu sudah

Kuih raya, lemang, rendang, mercun, pelita, bunga api dan jem di highway nak lari ikut jalan lama (tol mahal pun lambat sampai kampung), semua ni sendat dalam fikiran, menjelang 1 […]

Salam Aidilfitri 1438H

aidilfitri

That time of the year has arrived. 1 bulan puasa tak terasa bila dah sampai minggu dan hari terakhir Ramadhan. Awal dulu memang lemau, tak sabar menunggu berbuka.

Pantai Kelanang Banting

pantai kelanang banting

UPDATE – Di Pantai Kelanang ni Qaeds shoot family portrait untuk Arifah Nusra Asia Weekend lepas dapat merayap sekejap ke Pantai Kelanang, Banting. Sekian lama tak dapat tengok laut, rasa […]

Makin maju Bandar Pusat Jengka

Bandar Pusat Jengka

Bandar kecil untuk peneroka Felda yang dah banyak berkembang since last time Qaeds ke sini, lebih 10 tahun sudah. Dulu ada sikit je bangunan rumah kedai, sekarang dah meriah dengan […]

#tb: KL-Sibu-Kuching-Miri-KL

Throwback post ini terlewat tiga tahun sebab belum ada blog lagi. Tapi nak share gambar-gambar yang terperuk dalam hard disk dan Flickr album. Enjoy! Diberi peluang bekerja ke negeri Sarawak […]

Menapak KL Grand Outing FJM

Menapak KL FJM

Hujung minggu lepas Qaeds join grand outing anjuran Fotografi Jalanan Malaysia. Ramai yang turun kali ni, lebih ramai daripada outing Merdeka sebelum ni. Yang hadir juga ada Ustaz Azhar Idrus. Qaeds […]

Balik kampung Awal Muharam 1438H

shades of qaeds kuala lipis pahang

Cuti panjang hujung minggu lepas, Qaeds manfaatkan dengan trip balik kampung Kuala Telang dengan mak. Dah balik raya haji hari tu tapi tak puas jadi kami repeat sekali lagi. Agenda kaum kerabat […]