Lions in the street

lion dance chinese new year malaysia kuala lumpur

Sempena tahun baru cina yang baru lepas, Qaeds puas mencari troupe lion dance sebab tak pernah dapat diambil gambar. Bila merayau ke Petaling Street baru ni, akhirnya dapat tengok singa kuning menari di depan jalan masuk ke ‘syurga’ shopping untuk pelancong ni.

lion dance chinese new year malaysia kuala lumpur

lion dance chinese new year malaysia kuala lumpur

Rasanya lion ni dibawa untuk iring seorang VIP politik yang datang melawat bagi sambil bagi limau kepada peniaga-peniaga di sini. So puas lah expat-expat Dhaka dapat limau.

lion dance chinese new year malaysia kuala lumpur

Qaeds tak kenal siapa VIP tu but it was least of my concern. Yang penting amik gambar singa kuning ni dulu.

lion dance chinese new year malaysia kuala lumpur

lion dance chinese new year malaysia kuala lumpur
Mesti dia fikir “gila advance Malaysia singa boleh menari”

Ada juga ramai press dan juga tourist bersesak-sesak nak dekat dengan singa dua ekor ni. So Qaeds hanya follow dari lorong tepi. Tak kuasa aku nak berhimpit dengan mat saleh yang tak berapa nak wangi.

lion dance chinese new year malaysia kuala lumpur
Mesti sedap soya bean ni…

For only about 10 minutes, grab je apa frame dapat depan mata. Another non-existent bucket list ticked off. Moving on.

BACA  #tb: Kota Bharu Road Trip 2010